A HR outsourcing

17.
2021. márc.

Az outsourcing egyre több cégen belüli szervezetet, osztályt érint. Ma már nagyon gyakori az IT feladatok kiszervezése, a marketingfeladatok külső vállalatnál történő kezelése. Miért éppen a HR lenne kivétel? Cikkünkben a HR outsourcing legfontosabb jellemzőit mutatjuk be.

 

A HR outsourcing formái

A humánerőforrás-feladatok kiszervezése alapvetően háromféle módon történhet. Először kiszervezhetők az üzleti folyamatok, a fizetések ügyintézése, a toborzás vagy akár a teljes HR funkció. Másodszor megtörténhet az SCS-ekbe történő outsourcingolás, amikor egy Shared Center Service veszi át egy másik, jellemzően nagyobb cég HR adminisztrációjának egy részét. Végül az is elképzelhető, hogy a HR funkciókat támogató infrastruktúra (informatikai háttér, adatbázis) kerül másik cég irányítása alá.

 

A HR outsourcing legfontosabb előnyei

Legelső helyen a financiális szempontok szerepelnek. Ha nincs házon belül a HR (vagy egy része), akkor más költségsorba kerül az outsourcing. Ez különösen ott jó megoldás, ahol szigorúan meghatározzák a fizetési listára kerülő alkalmazottak számát, de a külső partner alkalmazása belefér. A megspórolt bérköltségek sokat nyomnak a latban. Emellett a kiszervezés előnye lehet a hatékonyság, hiszen erre a célra dedikált csapat veszi át a feladatköröket, és ezt úgy végzi el, hogy közben a saját folyamatait tökéletesítheti. Fontos szempont az is, amikor nem lehetséges házon belül felépíteni egy teljesen jól funkcionáló HR osztályt.

Egész egyszerűen az is elképzelhető, hogy az úgynevezett csip-csup, adminisztratívabb ügyek outsourcingolása után a megbízónál már csak stratégiai HR feladatok maradnak, amelyekre így értelemszerűen sokkal nagyobb figyelem jut.

 

Alap: a szerződés

Minden jó outsourcing folyamat egy igényfelméréssel, majd egy pontos szerződéssel kezdődik. Ebben szabályozzák a legfontosabb kérdéseket, például az elvégzendő feladatok körét, a munkára szánt határidőt és az erre dedikált szakemberek számát, szerepét.

 

A HR outsourcing jövője

A Big Data, az egyre növekvő munkavállalói információk korában észszerűnek tűnik egy új területet cégen kívül felállítani. Ez a HR analitika, amelynek nagy szerepe lehet a munkavállalók megtartásában, az újak beépítésében, a problémás kérdések feltárásában. Az ezzel foglalkozó szakemberek jellemzően nem a hagyományos HR munkakörökben keresendők – éppen ezért célszerű kiszervezni az idetartozó feladatokat egy erre szakosodott, például üzleti analitikával foglalkozó partnerhez.

Nagy Péter
Alapító, Tanácsadó

A HCED Humánfejlesztés az SDC Profil Kft. brandje. © 2021 Minden jog fenntartva!

Site by Meraki

Humánfejlesztés weboldal
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.