Juttatások és megoldások a távmunkában lévők számára

12.
2021. jan.

A home office lehetőségét tartósabban választó munkatársak közül nem mindenki bírja egyformán a magányt, vagy a kollégák nélküli mindennapokat. Előbb-utóbb igényük lesz arra, hogy valahogy megéljék a közösségi létet, még ha ez egy képernyő közbeiktatásával is történik. Éppen ezért kisebb ötletekkel, játékokkal, nem szokványos juttatásokkal fel lehet dobni az így dolgozók kedélyállapotát is, ami az egyre fontosabb vállalati wellbeingnek is része lehet.

 

Mentális segédletek

A stressz csökkentése talán az első számú feladata lett a vállalati HR-eseknek. Éppen ezért a távmunkában dolgozók számára már tavaly elterjedtek az ilyen megoldások. Ha külföldre nézünk, a tendencia egyértelmű. A Hewlett-Packard az USA-ban például elérhetővé tette a Headspace nevű meditációs és mindfulness alkalmazást: 9000-en éltek is vele, összesen több mint 500 000 percet töltve az appon. A stresszmentesebb környezet kialakítása mellett a távmunka másik problémáján, a fókuszálás nehézségén is javíthatnak az ilyen digitális termékek, és cégen belüli kihívásokat is el lehet indítani. Itthon ilyen program például a Vodafone Well At Home programja, amely a home office-ra kifejlesztett integrált wellbeing-eszközöket teszi elérhetővé az alkalmazottak számára.

 

Mozgás!

A pénzügyi szoftvereket gyártó Blackline az elme mellett a testet is megcélozta belső programjával, amikor tagságot vásárolt alkalmazottaiknak több fitneszstúdióba. A ClassPass cég pedig online jógaórákat, edzéseket, wellnessprogramokat kínál partnereinek, hiszen a képernyő előtti közös mozgás a csapat összetartozását erősíti.

 

Doktor már látott ma?

Ugyancsak a távmunkás juttatások csoportjába tartoznak a telemedicina-szolgáltatások. A hotelmenedzsmenttel foglalkozó Montage International megvette munkavállalóinak a One Medical cég virtuális és irodai csomagját, és így a dolgozók gyorsabban választ kaphatnak az egészségükkel kapcsolatos kérdésekre, ráadásul a gyógyszerek felírása, különféle adminisztrációs teendőik is egyszerűbbé váltak. Természetesen az ilyen típusú juttatásokból érthető módon a koronavírus-teszt lehetősége sem hiányzik.

 

A szoba az új kantin

Viszonylag gyorsan, a bezártság és az otthonról történő munkavégzés első heteiben kialakultak rítusok, amelyek a „normális” irodai életet virtualizálják vagy helyezik át online platformra. Ilyenek például a közös ebédelések is, sokszor a cég által fizetett pizzázással, vagy az úgynevezett happy hours, amikor szigorúan tilos munkahelyi dolgokról beszélni. Ez utóbbi esetekben a videomeeting célja a kötetlen csevegés és az online közösség élet dinamizálása, még ha kis időre is szól. Külön vállalkozások specializálták szolgáltatásaikat erre a szituációra. Ilyen például a SnackMagic is, amelytől egyedi, megrendelő cégre szabható ételcsomagokat lehet vásárolni, a csomagokat ráadásul maguk a munkavállalók állíthatják össze.

 

Virtuális csapatjátékok

Ami élőben ment, az jól működik online is. Rengeteg megoldás született a táv-csapatjátékokra is: kvízek, mint például a nálunk is népszerű Kahoot használata, kincskereső virtuális játékok, együttműködésben élvezhető kihívások (például online videojáték), digitális szabadulószobák.

 

Home office plusz

Egyre többször merül fel, hogy a távmunkához a cégek ne csak az informatikai, hanem az ergonómiai eszközöket is biztosítsák. Sokszor fogunk még hallani olyan vállalatokról, akik például kényelmesebb irodai széket vagy az egészségesebb, álló pozícióban végzett munkához biztosítanak bútorokat, tárgyakat.

A távmunka élményének teljesebbé tételéhez hozzátartozik, hogy a munkaadó online babysitterkedést, pénzügyi tanácsadást, pszichológiai asszisztenciát is biztosít az arra rászorulóknak. Sőt, létezik olyan juttatás is, amelynél egész egyszerűen a Netflix vagy Disney+ előfizetését kapták meg a dolgozók, hogy a munka-szabadidő tengelyén ez utóbbi is lendületet kaphasson.

Nagy Péter
Alapító, Tanácsadó

A HCED Humánfejlesztés az SDC Profil Kft. brandje. © 2021 Minden jog fenntartva!

Site by Meraki